انواع ساعت مچی در گذر زمان چه بوده است؟
در گذشته های بسیار دور بابلی ها بسیار پیشرفته بودند و ابداعات جالبی نیز به یادگار گذاشته اند. استفاده از عدد 60 برای ساعت از ابداعات بابلی ها محسوب می شود. زیرا عدد 60 بر اعداد 1، 2، 3، 5، 6، 10، 15 20 و 30 بخش پذیر می باشد. ساعت آبی، ساعت آفتابی، ساعت شنی و ساعت شنی از قدیمی ترین انواع ساعت ها هستند. با گذر زمان و اهمیت دانستن وقت ساعت های مچی طراحی و روانه ی بازار شدند. در این مقاله در مورد انواع ساعت مچی بر اساس کارکرد عقربه ها و موتور صحبت خواهیم نمود.
انواع ساعت مچی:
امروزه انواع متفاوتی از ساعت های مچی در بازار وجود دارد که تعداد زیادی از آنها نوع کار متفاوتی دارند. از این رو آشنایی با انواع ساعت مچی و نحوه ی کارکرد آن خالی از لطف نیست. ساعت های مچی بر اساس نوع کارکرد و سیستم حرکت عقربه ها دسته بندی می شوند که در ادامه بیشتر درباره ی آنها بحث خواهیم نمود.

- انواع ساعت مچی بر اساس کارکرد:
ساعت مچی تک عقربه ی 12 ساعته:
امروزه ساعت های تک عقربه به نوعی نسل جدیدی از زمان سنج های قدیمی محسوب می شوند. ساعت مچی تک عقربه ی 12 ساعته از انواع ساعت مچی محسوب می شود که طرفداران زیادی نیز دارد. کلاوس بتا در سال 1986 نخستین ساعت مچی تک عقربه 12 ساعته را طراحی و تولید نمود و سپس برندهای مطرح دنیا اقدام به ساخت انواع ساعت مچی تک عقربه ی 12 ساعته نمودند. ساعت های مچی تک عقربه ی 12 ساعته به جای 3 عقربه 1 عقربه دارند و روش خواندن متفاوتی دارند. زیرا خطوط بزرگ روی آنها نشان دهنده ی ساعت، خطوط کوچکتر نشان دهنده ی نیم ساعت و سومین خطوط کوچک نشان دهنده ی ربع ساعت و کوچکترین خطوط موجود در ساعت نشان دهنده ی 5 دقیقه می باشد. اغلب این نوع ساعت مچی قابلیت نمایش تاریخ را نیز دارد. این نوع ساعت مچی برای کسانی که تمایل به آرامش و رهایی از قید و بند زمان دارند بسیار مناسب می باشد.

ساعت مچی تک عقربه ی 24 ساعته:
ساعت های مچی تک عقربه ی 24 ساعته نیز جزو ساعت های مچی محبوب محسوب می شوند. این نوع ساعت های مچی دارای 24 عدد بر روی صفحه ی خود هستند و قادرند ساعات باقیمانده از روز را نشان دهند. البته ممکن است خواندن ساعت از روی ساعت مچی تک عقربه 24 ساعته برای برخی افراد دشوار باشد. عقربه ی ساعت مچی تک عقربه ی 24 ساعته در طول شبانه روز یک دور روی صفحه می چرخد و گذر زمان را نشان میدهد. اغلب نصف صفحه ی این نوع ساعت مچی تیره و نیم دیگر روشن است. یعنی از ساعت 18 الی 6 صبح با رنگ تیره مشخص شده و از ساعت 6 صبح الی 18 با رنگ روشن مشخص می شود. بزرگترین خطوط صفحه بیانگر ساعت کامل، خطوط کوچکتر بیانگر نیم ساعت، سومین خطوط کوچک بیانگر ربع ساعت و کوچکترین خطوط بیانگر دقیقه می باشد.

ساعت مچی عقربه ای:
همه ی ما حداقل یک ساعت مچی عقربه ای داریم. این نوع ساعت مچی از رایج ترین انواع ساعت مچی محسوب می شود و صفحه ای 12 ساعته مجهز به 3 عقربه دارد. عقربه ی بزرگ ثانیه، عقربه ی متوسط دقیقه و عقربه ی کوچک ساعت را نشان میدهد. گاهی این نوع ساعت های مچی قابلیت های دیگری نظیر دماسنج، قبله سنج، تقویم، کرنومتر و … نیز دارند. هر چه ساعت مچی عقربه ای امکانات بیشتری داشته باشد لوکس تر و گران قیمت تر محسوب می شود.
-
انواع ساعت مچی بر اساس سیستم حرکت عقربه ها:
سیستم کوارتز:
در ساعت کوارتز نوسان ساز الکترونیکی با کمک بلور کوارتز ( شکل ویژه ای از دی اکسید سیلیکون ) تنظیم می گردد ( کوارتز ماده ای پیزوالکتریک می باشد یعنی هنگامی که بارهای الکتریکی در صفحه کریستالی قرار میگیرد بلور کوارتز خم می شود ). این نوسان ساز کریستالی با ایجاد سیگنال هایی با فرکانس دقیق قادر است ساعت را با دقت بالایی نمایش دهد. به طوری که ساعت های کوارتزی در مقایسه با ساعت های مکانیکی دقت بیشتری دارند. در سیستم های کوارتز عقربه ها بدون وجود باتری و با استفاده ارتعاشات الکتریکی کوارتز قادر به حرکت هستند.
سیستم خودکار:
ساعت های خودکار یا اتوماتیک انواعی از ساعت های مکانیکی هستند که روز به روز طرفداران بیشتری پیدا میکنند. ساعت های اتوماتیک نخستین بار در سال های آغازین قرن بیستم روانه ی بازار شدند. موتورهای خودکار انرژی مورد نیاز برای نمایش زمان را با کمک حرکت دست تامین میکنند و نیازمند وجود باتری نیستند. در واقع مادامی که ساعت روی دست شما قرار دارد کار میکند و دیگر نیازی به کوک کردن آن نیست. البته امروزه نوع دیگری از ساعت های مچی خودکار وجود دارند که انرژی لازم برای کار کردنشان از طریق چرخاندن دسته ی کوک تامین می شود. ساعت های اتوماتیک قطعات بسیار پیچیده ای دارند که با نظم خاصی کنار یکدیگر قرار داده شده اند. انرژی ذخیره شده در شاه فنر موجب کار کردن این ساعت با حرکات دست می شود. یکی از مزایای ساعت های اتوماتیک حرکت روان ( بدون سر و صدا ) عقربه ی ثانیه شمار است. معیارهای مهمی برای سنجش کیفیت ساعت های اتوماتیک وجود دارد. در صورتی که ساعت مچی اتوماتیک شما در 48 ساعت بیشتر از 25 ثانیه زمان را اشتباه نشان دهد، بایستی سرویس شود.
ساعت مچی هوشمند:
البته امروزه انواعی از ساعت های مچی هوشمند روانه بازار شده اند که سیستم متفاوتی دارند و با بلوتوث به تلفن همراه متصل می گردند. این ساعت ها امکانات مختلفی مثل GPS، گام شمار و برقرار تماس دارند.
جمع بندی:
در حال حاضر اکثر برندهای مطرح انواع ساعت مچی در طرح ها و مدل های مختلفی را طراحی و روانه ی بازار کرده اند، به طوری که هنگام خرید ساعت مچی گزینه های زیادی برای انتخاب دارید. علاوه بر سیستم کارکرد عقربه ها و سیستم موتور، ساعت های مچی بر اساس مدل نیز به چند دسته تقسیم می شوند. ساعت مردانه و ساعت زنانه ی کلاسیک، اسپرت، مجلسی و ساعت های هوشمند انواعی از ساعت های مچی هستند که در طرح و رنگ های مختلف در فروشگاه ساعت ساعتم وجود دارند و شما قادر خواهید بود متناسب با بودجه و استایلتان ساعت مچی مناسبی را تهیه نمایید.